Φαβορί στα Όσκαρ η "σεξεργάτρια" Anora

Φαβορί στα Όσκαρ η "σεξεργάτρια" Anora

Η δημοφιλία και υποδοχή της Anora, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις γύρω

από την αναπαράσταση της σεξεργασίας στον κινηματογράφο, το στίγμα που τη συνοδεύει και την επιτακτική σημασία για ακριβοδίκαιη αφήγηση σε προϊόντα πολιτισμού.

Ακολουθώντας τα βήματα της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ του 2009, Τhe Girlfriend Experience, η οποία έφερε στην οθόνη μια ζοφερή και κλινική προσέγγιση της σεξεργασίας, η ταινία του Μπέικερ είναι μια ενήλικη ιστορία Σταχτοπούτας φέρνοντας την οθόνη την ιστορία της Άνι, της νεαρής στρίπερ που υποδύεται με ειλικρινές ταλέντο η Μάικι Μάντισον.

 
 
Η ταινία έχει γοητεύσει κριτικούς, έχει μαζέψει βραβεία, είναι για το Variety το κρυφό στοίχημα των Όσκαρ και σύμφωνα με τον δημιουργό της, τον ταλαντούχο Σον Μπέικερ κουβαλά στα πλάνα της δέσμευση για αυθεντικότητα.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος δούλεψε με σεξεργάτριες στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Andrea Werhun, συγγραφέα της Μοντέρνας Πόρνης (Modern Whore) και επέλεξε πραγματικές χορεύτριες για τους ρόλους στο στριπ κλαμπ που η Άνι εργάζεται αποπλανώντας πελάτες.

 

 
Μόλις πριν ένα χρόνο το ζήτημα της σεξουαλικής εργασίας δίχασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν η γερμανίδα ευρωβουλευτής Μ. Νόϊχλ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) υποστήριξε την απαγόρευση της αγοράς σεξ πιέζοντας για λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Για τη Νόϊχλ, «η Ευρώπη είναι σαν μαγνήτης για τον σεξοτουρισμό» και η θέση της ήταν ξεκάθαρη.

«Η πώληση σεξ δεν είναι δουλειά, είναι βία με βάση το φύλο και θα πρέπει να είναι παράνομο να αγοράζεις σεξ ή να είσαι νταβατζής».

Η πρόταση της προκάλεσε αντιδράσεις με ορισμένους να προειδοποιούν ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο σεξ.

Οι υποστηρικτές της «ποινικοποίησης των αγοραστών» υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση αυτή είναι αποτελεσματική στον περιορισμό της ζήτησης, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ωθεί περαιτέρω την εργασία του σεξ στο περιθώριο και συνεπώς , αυξάνει τον κίνδυνο βίας για τους εργαζόμενους στο σεξ σημειώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Ο Λούκα Στεβενσον , διευθυντής προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ (ESWA) και πρώην εργαζόμενος στο σεξ, θεωρεί τη θέση της Νόϊχλ ασεβή λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν λέτε ότι η πορνεία είναι βία με βάση το φύλο, [και] μια μορφή βιασμού επί πληρωμή, αυτό που στην πραγματικότητα λέτε είναι ότι οι εργαζόμενοι στο σεξ δεν είναι σε θέση να κάνουν διάκριση μεταξύ βιασμού και σεξουαλικής εργασίας».

Όπως σημείωσε το Politico, oι διαμάχες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της βιομηχανίας του σεξ είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε συντηρητικούς και φιλελεύθερους.

«Η ποινικοποίηση δεν είναι η απάντηση … δεν μπορούμε απλά να το απαγορεύσουμε, διότι αυτό αποκλείει τους εργαζόμενους στο σεξ από τη δημόσια φροντίδα και προστασία» είχε πει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σίλβια Σπούρεκ.

 
  
 
 
 
Tags